load icon
  • Hjem
  • Blog
  • Opbevaring og håndtering af malerier

Opbevaring og håndtering af malerier

Opbevaring og håndtering af malerier

For at mindske store skader og derved undgå dyre restaureringer er det vigtigt at vide, hvordan man passer på sine kunstværker. Kunst ældes og nedbrydes som alle andre materialer, og der opstår slid og skrammer grundet daglig udsættelse for lys, varme og brug. Med den rette placering af værket og et jævnligt tilsyn kan man gøre meget for at undgå fysiske skader på kunstværker og udsætte den naturlige nedbrydning mest muligt.

 

Sikrer dig, at maleriet hænger godt

Er ophænget sikkert? Beslaget skal være sat godt fast i rammen af maleriet og er det skal stærkt nok til at kunne bære vægten af maleriet. Derudover skal wiren som forbinder de to beslag være monteret sikkert og fornuftigt til beslagene og wiren skal være kraftig nok til at kunne bære maleriet samt den skal være fast og må ikke kunne give sig sådan som snore og nylonliner gør. Se evt. disse maleriophæng som fås til alle størrelse malerier.

 

Placering af kunstværket

Undgå at placere dit kunstværk op af en ydermur, da disse er kolde og skaber kondens og fugt bag kunstværkerne. Montering af isolerende bagplade samt afstandsklodser bag på værket kan afhjælpe problemet. Anvend solafskærmning, hvis du vil placere dit kunstværk i direkte sollys fra især sydvendte vinduer. Undgå at hænge malerier over en radiator, de tager skade af den varme tørre luft. Hvis du ønsker en kraftig spot på dit kunstværk, er det en god ide at skifte til en LED-pære, som ikke udgiver en kraftig varme. Steder, hvor der er daglig slitage fra tæt passage, bør også undgås.

 

Hvis du skal flytte rundt på et kunstværk

Hav altid nyvaskede hænder eller rene bomuldshandsker på, da fingeraftryk med tiden udvikler sig til mærker på værket. Skub aldrig fingrene ind mellem lærred og blændramme på malerier, da det løsner malingen og laver buler. Bær aldrig værket i wireren alene, men hold i stedet værket med to hænder, en hånd på hver side eller en hånd over og under værket. Skal du stille værket fra dig i et stykke tid, er det en god ide at placere værket på et blødt tæppe eller lignende.

 

Hvis kunstværket nedtages midlertidigt eller permanent

Skal kunstværker nedtages midlertidigt, er det vigtigt at stille høje krav til opbevaringsforholdene. Undgå at placere kunstværket i fugtige kældre, ikke-isolerede loftsrum eller op ad ydermure. Opbevar kunstværkerne stående forside mod forside/bagside mod bagside. Dermed undgår du at d-ringe og wirer på bagsiden af et værk i at skrabe mod forsiden af et andet værk. Du kan evt. ligge et stykke pap eller tæppe mellem værkerne så du skåner maleri og ramme mod slid og buler. Sæt værkerne op på klodser, så de er fri af gulvet.

 

Er maleriet blevet snavset

Mange materialer kan ikke tåle almindelig rengøring med væsker. Man kan forsigtigt prøve at børste støvet af med en meget blød pensel. Hvis der er glas for kunstværket, bør man aldrig spraye med vand eller rengøringsmiddel direkte på glasset. Benyt i stedet en tør mikrofiberklud og med et stænk af vand på kluden.

 

Hvis kunstværket er blevet beskadiget

Forsøg aldrig at udbedre skaden selv, men kontakt i stedet en uddannet maleri- eller papirkonservator. I tilfælde af, at skaden skyldes ydre påvirkninger som høj varme, tør luft, fugt, lys, luftforurening og slitage, er der mange ting, man selv kan gøre for at mindske risikoen for lignende skader i fremtiden.

 

På Ny Carlsberg Fondens hjemmeside kan du læse mere om "Skader på maleri":

https://www.ny-carlsbergfondet.dk/sites/default/files/2019-11/SkaderPa%CC%8AMaleri.pdf

Del