load icon
  • hjem
  • Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar


Hvilken type kunstværker udstiller I ?
Kunstsamlingen udstiller originale kunstværker som malerier, akvareller, skulpturer, keramik, grafik og tekstilkunst. Derudover udstiller vi også forskellige kunstprint som litografier og Giclée print. Kunstværkerne er skabt af nye talenter såvel som mere etablerede kunstnere fra hele landet.

Er det unika værker ?
Ja. Kunstværker, der udstilles hos Kunstsamlingen, findes kun i denne ene udgave. Litografier og Giclée print sælges i begrænset oplag og printene er nummereret og signeret af kunstneren.

Er kvaliteten på kunstværkerne iorden ?
Ja. Den enkelte kunstner har lavet en aftale med Kunstsamlingen om udelukkende, at benytte professionelle kvalitetsmaterialer til frembringelse af kunstværket. Det er en sikkerhed for, at kunstværkerne kan holde mange år frem. Derfor kan Kunstsamlingen give kunstværkerne vores kvalitetsstempel.

Har I et fysisk galleri ?
Ja. Kunstsamlingen er ikke udelukkende en webportal. Vi udstiller løbende kunstværker i Lyngby Storcenter og deltager på kunstmesser og udstillinger rundt omkring i Danmark. Det er også muligt at få fremvist kunstværker fra forskellige kunstnere efter nærmere aftale. Derudover arbejder vi i øjeblikket på at åbne et galleri på Sjælland.

Hvordan holder jeg mig orienteret om, hvor I udstiller ?
Følg os på Facebook @kunstsamlingen, så får du oplysninger omkring vores udstillinger.

 

Opbevaring og håndtering af malerier
For at mindske store skader og derved undgå dyre restaureringer er det vigtigt at vide, hvordan man passer på sine kunstværker.

Kunst ældes og nedbrydes som alle andre materialer, og der opstår slid og skrammer grundet daglig udsættelse for lys, varme og brug.  Med den rette placering af værket og et jævnligt tilsyn kan man gøre meget for at undgå fysiske skader på kunstværker og udsætte den naturlige nedbrydning mest muligt.

Sikrer dig, at maleriet hænger godt
Er ophænget sikkert? Beslaget skal være sat godt fast i rammen af maleriet og er det skal stærkt nok til at kunne bære vægten af maleriet. Derudover skal wiren som forbinder de to beslag være monteret sikkert og fornuftigt til beslagene og wiren skal være kraftig nok til at kunne bære maleriet samt den skal være fast og må ikke kunne give sig sådan som snore og nylonliner gør. Se evt. disse maleriophæng som fås til alle størrelse malerier.

Placering af kunstværket
Undgå at placere dit kunstværk op af en ydermur, da disse er kolde og skaber kondens og fugt bag kunstværkerne. Montering af isolerende bagplade samt afstandsklodser bag på værket kan afhjælpe problemet. Anvend solafskærmning, hvis du vil placere dit kunstværk i direkte sollys fra især sydvendte vinduer. Undgå at hænge malerier over en radiator, de tager skade af den varme tørre luft. Hvis du ønsker en kraftig spot på dit kunstværk, er det en god ide at skifte til en LED-pære, som ikke udgiver en kraftig varme.

Steder, hvor der er daglig slitage fra tæt passage, bør også undgås.

Hvis du skal flytte rundt på et kunstværk
Hav altid nyvaskede hænder eller rene bomuldshandsker på, da fingeraftryk med tiden udvikler sig til mærker på værket.

Skub aldrig fingrene ind mellem lærred og blændramme på malerier, da det løsner malingen og laver buler. Bær aldrig værket i wireren alene, men hold i stedet værket med to hænder, en hånd på hver side eller en hånd over og under værket. Skal du stille værket fra dig i et stykke tid, er det en god ide at placere værket på et blødt tæppe eller lignende.

Hvis kunstværket nedtages midlertidigt eller permanent
Skal kunstværker nedtages midlertidigt, er det vigtigt at stille høje krav til opbevaringsforholdene. Undgå at placere kunstværket i fugtige kældre, ikke-isolerede loftsrum eller op ad ydermure. Opbevar kunstværkerne stående forside mod forside/bagside mod bagside. Dermed undgår du at d-ringe og wirer på bagsiden af et værk i at skrabe mod forsiden af et andet værk. Du kan evt. ligge et stykke pap eller tæppe mellem værkerne så du skåner maleri og ramme mod slid og buler. Sæt værkerne op på klodser, så de er fri af gulvet.

Er maleriet blevet snavset
Mange materialer kan ikke tåle almindelig rengøring med væsker. Man kan forsigtigt prøve at børste støvet af med en meget blød pensel. Hvis der er glas for kunstværket, bør man aldrig spraye med vand eller rengøringsmiddel direkte på glasset. Benyt i stedet en tør mikrofiberklud og med et stænk af vand på kluden.

Hvis kunstværket er blevet beskadiget
Forsøg aldrig at udbedre skaden selv, men kontakt i stedet en uddannet maleri- eller papirkonservator. I tilfælde af, at skaden skyldes ydre påvirkninger som høj varme, tør luft, fugt, lys, luftforurening og slitage, er der mange ting, man selv kan gøre for at mindske risikoen for lignende skader i fremtiden.

På Ny Carlsberg Fondens hjemmeside kan du læse mere om "Skader på maleri"

https://www.ny-carlsbergfondet.dk/sites/default/files/2019-11/SkaderPa%CC%8AMaleri.pdf

Kunstværker af høj kvalitet
Når du køber kunst til væggen i stuen og andre af hjemmets rum, så kan det være utroligt svært at vurdere kvaliteten.

Skal dine malerier være i en ordentlig kvalitet ?
Det kan være du synes, det er et mærkeligt spørgsmål. Fordi selvfølgeligt skal dit maleri være i en ordentlig kvalitet. Men kvaliteten af et maleri, og de materialer det er produceret af, er ikke altid umiddelbar lige sådan at vurdere. Hvis ikke du har en stor erfaring med at se på og købe kunst. Det er utroligt ærgerligt at købe et malerier, du har forelsket dig i. For efter et par år at opdage, at farverne er blevet matte, at blindrammen buer ud fra væggen, eller at lærredet hænger uden mulighed for efterspænding.

Der er 4 forskellige faktorer, som har betydning for maleriets kvalitet og holdbarhed. Kompositionen, kvaliteten af lærredet, kvaliteten af blinderammen, samt kvaliteten af malingen der er anvendt i processen.

Kompositionen
Et maleri, der er lavet af en professionel kunstner, vil have en homogen komposition. Hvor der er taget hensyn til ALLE områder og detaljer af kunstværket. Også de områder, der ikke lige umiddelbart er i fokus, har fået opmærksomhed. Så de komplementerer værkets centrale dele. Resultat er en helstøbt oplevelse med masser af dybde og interessante detaljer. Det betyder at værket er langtidsholdbart, og selv efter mange år vil give dig glæde og inspiration. Jo længere du har ejet et maleri, jo mere kigger du på det. Og derfor vil fejl eller mangler i kompositionen blive opdaget af dig på et tidspunkt. Så det er bedre du bruger tid på en grundig gennemgang af maleriet, inden du køber det.

Kvaliteten af lærredet
Lærredet bør være i en god kvalitet. Det kan være i hør, bomuld eller bomuld polyester mix. Forskellen mellem de 3 lærredstyper er, at hør har en finere, glattere tråd der betyder at vævningen er tættere. Det er derfor bedste egnet i situationer, hvor kunstneren vil vise meget små realistiske detaljer af landskaber og mennesker. Bomuld er generelt billigere end hør, og det har en grovere tråd, der giver et lærred med en mere grov struktur i vævningen. Polyester er oprindeligt startet som en billigere version af bomuld. Det har – lidt uretfærdigt – fået et dårligt ry, som billigprodukt. Det er det ikke kun i dag, hvor polyester lærreder også findes i en høj kvalitet. Fordelen ved polyester er, at det er meget stærkt og uelastisk. Og det udvider og trækker sig ikke sammen som naturfibre gør, når de bliver udsat for svingninger i temperatur og luftfugtighed.

Hvad der er meget vigtigere end hvilken fiber der er anvendt, er at det er vævet meget tæt samt at tråden er homogen i tykkelsen. Derfor er det godt med en høj lærredsvægt – typiske bliver den målt i gram/kvadratmeter. Og lærredet må meget gerne have en vægt på minimum 400 g/m2. Jo større maleriet er, jo vigtigere er det med en høj lærredsvægt.

Kvaliteten af blindrammen
Blindrammen skal først og fremmest sørge for, at lærredet er spændt tilstrækkeligt ud. Så det ikke hænger løst og kan bevæge sig frem og tilbage. Og så skal blindrammen udgøre en stabil ramme der gør at maleriet hænger pænt lige på væggen. Den bedste måde at sikre det på, er ved at anvende europæisk stavlimet knastfrit fyrtræ. Så undgår man rammer der buer og lærreder der hænger.

Spørg kunstneren hvor vedkommende køber sine opspændte lærreder henne, og kig også selv bag på malerierne.

Kvaliteten af malingen
Når det kommer til kvaliteten af den maling der er brugt ved produktionen af maleriet, så er det for det første vigtigt, at der kun er anvendt maling specielt produceret til formålet. Og ikke maling der er beregnet til anden brug, som f.eks. vægmaling, murmaling eller bilmaling. Kunstnermaling er lavet med nogle helt specielle egneskaber, der gør, at kunstværkerne holder i mange år, at farverne indeholder en pigmentering der ikke blegner på grund af UV-stråler, at malingen har en høj elasticitet så det ikke slår revner og at farverne har en stor transparens, hvilket giver værkerne dybde uden at de taber farvegengivelsesevnen.

Spørg kunstneren direkte hvilke malingsmærker vedkommende bruger. De bedste mærker er IKKE billige, men de giver også malerierne ekstra værdi. Næsten alle mærker der laver kunstnermaling har en kunstner- og en studiekvalitet. Og der kan være stor forskelle mellem dem.

Kvaliteten af toplak
Maleriet er blevet forseglet og beskyttet af en topla, som er specielt fremstillet til formålet og har en UV beskyttelse. En toplak beskytter værket mod, at farverne bliver udbleget og overfladen langsomt nedbrudt af urenheder i luften. Og så giver det også en homogen overflade, der udligner de forskelle der er i farvernes blank- og mathed. Når der er en lakforsegling på maleriet, så letter det også rengøringen. Da skidt og snavs sidder ovenpå lakken, og ikke trænger ind i malingen. Næsten alle producenter af maling fører også et brede udvalg af lakker. Det kan være med mat, satin eller blank finish, alt efter hvad kunstneren vil opnå med lakken. Mat lak dæmper farverne, og blank lak fremhæver farverne. Selve påføringen sker enten med pensel eller spray.

Maleriophæng
Det er vigtig at maleriet er monteret med stabile metal-beslag og skruer i en ordentlig kvalitet bag på. Og at der afsluttende er monteret en metal-wire af en god kvalitet. Så er du sikker på, at maleriet bliver hængene på væggen hvor det skal. Se alle vores maleriophæng her.

Opsummering
Samlet set, så kræver det en grundig gennemgang af et maleri, hvis du vil være sikker på at kvaliteten er i orden, og du derfor får glæde af maleriet mange år fremover.

Huskeliste

- Kompositionen er gennemtænkt og veludført

- Lærredet er i en god kvalitet med minimum 400 g/m2

- Blindrammen er lavet af stavlimet fyrtræ (gerne nordisk fyr)

- Malingen der er brugt i processen er af kunstnerkvalitet med høj pigmentering

- Der er lagt en toplak på af kunstnerkvalitet

- Beslag, skruer og wire er i metal og har en solid kvalitet

Bestilling af malerier
Hvis du gerne vil have et unikt maleri i en bestem størrelse, der skal passe til din væg, så er det selvfølgelig muligt hos os. Det første du skal finde ud af er hvilken kunstneriske stil du ønsker. Lad dig inspirere af vores dygtige kunstnere og se hvad de allerede har skabt af værker. Find den kunstner som matcher dine ønsker. Tag kontakt direkte til kunstnere via vores website og skriv dine ønsker omkring farver, størrelse, komposition mm. Spørg også ind til pris, da prisen på et maleri er varierende alt efter hvilken kunstner du vælger samt størrelsen på maleriet.