load icon
  • Hjem
  • Blog
  • Beskyt dine billeder med et ”usynligt” vandmærke

Beskyt dine billeder med et ”usynligt” vandmærke

Beskyt dine billeder med et ”usynligt” vandmærke

Spørgsmålet vi alle snakker om "Hvordan beskytter jeg mine billeder bedst muligt?"

Som kunstner har man den passion om at skabe et unikt maleri eller andet kunst. Dette maleri skal herefter markedsføres, så alle kan se det færdige resultat.

Men i vores digitale tidsalder sker der meget, når man først har offentliggjort billeder af sine malerier på internettet. Billederne hentes flittigt ned og bruges i andre sammenhæng og nogle billeder bliver endda brugt til at printe ud.

Vi vil i denne artikel fortælle om, hvordan du som kunstner kan sikre dig mod kopiering via print ud fra billeder af dine værker.


Vandmærker i billeder

Før i tiden har man haft synlige vandmærker på billederne, enten som tekst placeret i baggrunden eller henover billedet. Dette gør det umuligt for andre at stjæle, men desværre går det ud over oplevelsen af kunstværket. Det er ikke optimalt for beskueren at skulle sidde og kigge "igennem" det synlige vandmærke. Derfor har mange droppet at bruge vandmærke i deres billeder, da ulemperne overgik fordelene.

Mange har herefter forsøgt at programmere sig ud af det, enten ved at ”disable” umuliggjort højreklik med musen på siden, eller på anden vis gemme billedet fra at blive downloadet. Men desværre er der ingen metoder, som er ufejlbarlig og uanset hvad man gør, er det let for enhver med onde hensigter at tage et ”screendump” eller på anden vis omgås begrænsningerne for at kopiere dit billede.

Det usynlige vandmærke er hidtil den bedste løsning på problemet. Teknisk set er vandmærket ikke usynligt, da det stadig ligger i selve billedet. Men for det blotte øje på en gennemsnitlig skærm er det praktisk talt usynligt.

Ja, det er praktisk. Både fordi du kan give brugeren den bedste oplevelse af billedet og på samme tid beskytte dit billede mod enhver form for kopiering.


Hvordan laver jeg usynlige vandmærker?

Et usynligt vandmærke fungerer således, at man lægger en tekst - eller en anden indikation af dit ejerskab - på billedet. Ligesom man har gjort det tidligere med de andre vandmærker. Men i stedet for at lægge det synligt over hele billedet af maleriet, indarbejder man det i en af billedets 3 farvekanaler. Adobe Photoshop kan bruges, men flere andre billedbehandlingsprogrammer har lignende funktioner, som GIMP.

Alle billeder fra internettet indeholder 3 kanaler - Rød, Grøn & Blå. Sammen danner de et farvespektrum som er tæt det spektrum vores øjnes opfattelsesevne har. Ved at placere vandmærket i den ene af disse 3 farvekanaler, kan man næsten skjule det for det blotte øje. Men hvis man printer det er det en helt anden sag.

Vandmærket på Billede 1 (afhængigt af computer skærmen, det vises på) er faktisk usynlig. Med en god kalibreret computer skærm eller fjernsyn vil man måske opfatte konturen af gul i baggrund. Men den gule farve er faktisk nøglen.

Hvis vi lagde vandmærket i røde eller grønne farvekanal ville vi opfatte en tydelig blå eller rød linje i stedet for den gule. Den røde eller grønne farve er væsentlig nemmere for øjet at opfange, derfor skal disse farvekanaler ikke bruges.

Men fordi vi har valgt at lægge vandmærket i den blå farvekanal, optræder det som en gul kontur på lyse farver, og er langt sværere for øjet at opfatte.

Åbner man billedet op i et billedbehandlingsprogram, og fokuserer på den omtalte blå kanal er vandmærket nu tydeligere Billede 2.


Hvordan beskytter jeg mine billeder bedst muligt

Vi hjælper gerne

Det er ikke et krav, at billeder der oploades på Kunstsamlingens hjemmeside skal indeholde denne type vandmærker. Men vi syntes usynlige vanmærker er en god måde, hvis man ønsker at beskytte sine billeder ude i den digitale verden.

Vi anbefaler at de digitale billeder forsynes med det usynlige vandmærke i form af tekst eller logo, som dermed viser ejerskabet af billedet. Vi benytter Adobe Photoshop CC - hvis det driller hjælper vi gerne, skriv til os for et tilbud.

Del